Mitä julkaista somessa?

Mitä julkaista somessa?

Mitä julkaista somessa? 150 150 Coltrane Hassinen

 

Sosiaalisen median sisältö – Mitä julkaista somessa? 10 vinkkiä somen tehokkaaseen käyttöön

Tuota lisäarvoa lukijalle. Auta häntä ratkaisemaan ongelma.

Tehokkaalla ja oikealla somen käytöllä saat paljon ilmaista markkinointia ja voit kohdentaa julkaisujasi kohderyhmällesi. Älä jätä tätä tilaisuutta käyttämättä!

Läsnäolo sosiaalisessa mediassa on osa markkinointia melkein joka yrityksessä ja alalla.  Some on osa digistrategiaa, jossa määritellään mm.kanavat, viestit, aikataulut ja erityisesti tavoitteet. Somen kanavien seuranta ja erilaiset tilastot paranevat koko ajan ja kannattaa niiden valossa punnita, mikä kannattaa ja mikä ei.

Yrityksen alkutaipaleella kannattaa aloittaa yhdestä tai kahdesta kanavasta ja opetella ne ja panostaa niihin. On tärkeämpää tuotttaa hyvää sisältöä oikeisiin paikkoihin, kuin olla läsnä kaikkialla.Tärkeää on olla siellä, missä kohderyhmä on ja puhua siitä, mistä he haluavat kuulla.

Useat tekevät erillisen julkaisusuunnitelman, jossa määritetään, missä somen kanavassa tehdään julkaisu, millainen (mikä on viesti) ja milloin (mahdollisesti myös seuranta).

Suunnitelman kannattaa antaa elää tilanteen mukaan; kuunnella ja seurata, mistä kannattaa kirjoittaa ja minne. Aikataulutus voi helpottaa paljon suunnitelmassa pysymistä ja siihen, että esimerkiksi varaat riittävästi aikaa blogin kirjoittamiseen.


Tilaa ilmainen Facebook e-kirja: Näin menestyt Facebook-markkinoinnilla


Somen tai sen osan voi myös ulkoistaa – ota yhteyttä1

Esimerkkejä blogiaiheista ja aihealueista:

  • ”Opettavat” blogit: ”Miten…”, ”Miksi…”, e-kirjat, pikaohjeet, vinkkilista. Asiallinen, helppolukuinen. Usein listamuodossa. Voit myös kertoa, miten jotain sovellusta käytetään, lisätietoa tuotteestasi ym.
  • Tarpeelliset, käytännönläheiset blogit; käsittelevät jotain ongelmaa ja voit esimerkiksi kertoa, miten itse tai asiakkaasi on ratkaissut vastaavan ongelman.
  • Hauskat blogit: huumorin kanssa kannattaa aina olla varovainen, mutta joillakin aloilla ja aiheilla tämä toimii ja on hauska kevennys. Tämä voi olla myös video. Ehkä kertomus jostain hauskasta tapahtumasta tai ajankohtaisesta asiasta.
  • Ajankohtaiset aiheet: alan uutiset, viimeisimmät tilastot, konferenssit, uusi tuote jne. Mitä haluat kohderyhmäsi tietävän, missä asioissa pysyä ajan tasalla?
  • Yrityksen markkinointiviestit: esim. yrityksen uutisia, tuoteuutuuksia, vinkkejä tuotteen käyttöön, kertomus asiakkaan kokemuksesta tuotteen kanssa, mikä erottaa kilpailijoista?
  • Henkilökohtainen blogikirjoitus: mistä itse pidät, mitä olet tehnyt, millainen olet, miksi teet tätä työtä, mikä on taustasi, mikä sai sinut yrittäjäksi jne.


Somen voi myös ulkoistaa – ota yhteyttä!

 
1. Mikä on julkaisun tarkoitus?

Olennaista on, miksi some -julkaisu tehdään, mitä sillä halutaan saada aikaiseksi. Mitä lisäarvoa se tuo kohderyhmällesi? Kun tämä on määritelty, olet jo pitkällä. Julkaisu pitää olla kiinnostava kohderyhmällesi, esimerkiksi liittyen heidän ongelmaan. Tutki, miten sponsoroitu julkaisu toimii ja kannattaa.  (Muista myös varmistaa, että peruskuvaus yrityksestä on selkeä ja huokutteleva, se näkyy ensimmäisenä).

2. Kenelle se on kirjoitettu?

Kohderyhmän tunteminen on ehdottoman tärkeää. Kun tiedät heidän ongelman, johon kirjoitat vinkkejä blogiin, on helppo puhutella neuvoa tarvitsevia. Kannattaa esimerkiksi reagoida kohderyhmän tviittauksiin tai muuhun sisältöön ja ainakin tykätä, mieluusti kommentoida tai jopa keskustella. Seuraa tarkasti, miten he toimivat verkossa, mistä hakevat tietoa ja missä ovat verkossa – ole samassa paikassa ja puhu niistä asioista, jotka heitä kiinnostavat.

3. Käytä brändiä ja kuvia oikein

Somen sisällössä on tärkeää, että kaikki näyttää samalta ja annat yhtenäisen kuvan yrityksestäsi. Jos tuntuu, että paikasta riippuen kuva sopii julkaisuusi tai jopa sellainen on ehdoton – etsi kuva, joka liittyy asiaan ja on katseenvangitsija. Videot toimivat vielä paremmin kuin kuvat, eivätkä niiden tarvitse olla ammattilaisen tasoista, kaikki videolta kerrottu juttu tuo paljon enemmän liikennettä sivuillesi kuin kuin kuvilla varustettu teksti.Julkaisun huomioarvon on laskettu nousevan jopa 84 % tavalliseen kuvaan verrattuna.

4. Aloita siitä, mikä on viestisi

Aloita kirjoittamaan aiheestasi ja kirjoituksen tarkoituksen ympäriltä, vaikka kirjoituksessa olisi kirjain- tai sanarajoitus, kirjoita ensin ajattelematta sitä. Jätä sitten turhia sanoja pois.  Älä rönsyile. Muista, että otsikko, kuva ja alku ovat ne, jotka saa ihmiset lukemaan julkaisusi. Kokonaisuuden visuaalisuus on tärkeää.

5. Julkaisusi on osa kokonaisuutta

Julkaisusi saa tuskin ketään tekemään ostopäätöksen, mutta yksi  twiitti voi johtaa blogin lukuun ja se taas kotisivuillesi jne. Julkaisu on houkutin, mutta älä silti ole perfektionisti ja hio loputtomiin julkaisujasi.

6. Visuaalisuudella saat huomion

Helpommalla pääset, jos sinulla on asiaasi liittyen kokoelma kuvia, josta voit valita kuvan tai teet itse tekstikuvan, mihin se sopii. Älä kuitenkaan ”pakota kuvaa tekstiin”, jos ne eivät tunnu sopivan yhteen, jätä vaikka kuva pois, jos et löydä sopivaa. Käytä erilaisia visuaalisia elementtejä, kuten taustoja, mutta älä liikaa. Pidä kokonaisuus yksinkertaisena ja helppolukuisena.

7. Anna persoonasi näkyä

Julkaisut ovat osa yrityksesi viestintää ja niiden täytyy olla sinun näköiset. Mieti miten julkaisusi eroaa kilpailijan julkaisuista ja kirjoitatko aiheesta, josta on paljon kirjoitettu. Miten saat oman näkökulman esiin? Mikä siinä on juuri sinua?

Voit erottua kilpailijoista tekemällä esimerkiksi enemmän haastattelu-tai videomateriaalia tekstin sijaan.

8. Ajankohtaisuus ja ajattomuus

Eri medialla on merkitystä sillä, kirjoitatko ajankohtaisesta asiasta (esim. Twitter) tai ajattomasta asiasta, esimerkiksi vinkkejä, jotka eivät vanhene. Kumpikaan ei ole siis väärin, jos et tiedä kumpi sopii, tutki muiden julkaisuja ja verkossa olevaa materiaalia. Päivitä, yhdistä, muokkaa ym vanhoja blogitekstejäsi ja saat niistä uusia. Tarkista, että linkit ovat oikein. Tutki, mitkä ovat saaneet eniten huomioarvoa ja julkaise niitä uudelleen.

9. Älä julkaise julkaisemisen vuoksi

Jos et keksi relevanttia sisältöä, teet enemmän vahinkoa, jos julkaiset sekavan tai julkaisun, joka kohderyhmän kannalta väärästä aiheesta. Jos sinulla on lista kenelle lähetät esimerkiksi blogijulkaisuja, voi olla että huonon kirjoituksen jälkeen menetät monta ihmistä listalta. Tämä voi olla suuri tappio yritykselle, varjele listaasi.

10. Jokainen julkaisusi johtaa seuraavaan

Tämä vapauttaa paljon somen sisällön pohtimista. Käy läpi aiempia julkaisuja ja viestintää ja mieti, miten saat niistä jatkumoa tai saman kokonaisuuden osia. Ja muista aina kenelle kirjoitat. Voit samalla kertaa julkaista samasta aiheesta useammassa paikassa, jos sinulta syntyy helposti samaan aikaan eri tyyppiset kirjoitukset eri asioista.Kun seuraava aihe tulee mieleen, kirjoita heti ylös mitä mieleen tulee ja siinä on jo seuraava luonnos.


Huom. Someen on olemassa paljon sovelluksia ja ohjeistuksia, jotka helpottavat huomattavasti siellä toimimista. Tässä esimerkiksi 2 Bufferin ehdottomasti kokeilemisen arvoista ohjelmaa:

  • Buffer on kehittänyt Pablo -ohjelman somekuvien tekemiseen, ehdottomasti tutustumisen arvoinen, nopeasti ammattimaisen näköiset somekuvat! [spacer height=”15px”]
  • Audion tekemisen someen mahdollisimman helposti (lisää hakukonenäkyvyyttä ja huomioarvoa hyvin paljon) Achor -sovellus [spacer height=”15px”]

Lue myös: 

Lähteitä ja lisätietoa:

Blogin tilaus

Share

Coltrane Hassinen

VisuOpisto kouluttaa käyttämään visualisuutta ja sen kaikkia mahdollisuuksia. VisuVinkit ovat kaikille, jotka haluavat parantaa yrityksen visuaalisuudella saamaa tulosta ilmaisilla vinkeillä, ohjeilla ja materiaaleilla.