Pienyrittäjän markkinoinnin suunnittelu – miksi tärkeää?
Markkinoinnin suunnittelu kukee käsi kädessä yrityksen bisnessuunnittelun kanssa. Ilman suunnittelua saman asian voi joutua tekemään useamman kerran. Pienyrittäjällä resurssit ovat usein niukat – rahaa ja aikaa ei kannata hukata. Markkinoinnin avulla teet tulosta – panosta siihen!
Digitaalinen markkinointi on muokannut markkinoinnin uudelleen. Markkinoinnin suunnittelun merkitys ei kuitenkaan ole hävinnyt. Päinvastoin, se on entistäkin tärkeämpää. Digitaalinen markkinointi perustuu strategiaan, suunnitelmaan, jota toteuttamalla markkinointi kohdistuu oikein ja siitä saa mahdollisimman hyvän tuloksen.
Painattaako esitteitä vai teettää hieno Google Adwords-kampanja? Riippuu yrityksestä. Kohderyhmästä. Tuotteesta. Asiakkaan ongelmasta. Ratkaisusta. Tarvitaan paljon taustatyötä.
[Tweet ”Valitse mitä teet ja tee se hyvin”]
Uskottava brändi on kaiken perusta. Tänä päivänä yritykset ovat tiedon välittäjiä, edelläkävijöitä ja tiedon pitää olla luotettavaa. Sillä tavalla rakennat luottamusta potentiaalisiin asiakkaisiin.
- Miten määrittelet ja saavutat juuri oikean kohderyhmän?
- Miten saat ratkaisusi ja hyödyllisyytesi viestittyä heille?
- Mitkä ovat juuri sopivat mediavalinnat?
- Digimarkkinointisuunnittelu, some-kanavat,
- Mainonta: mihin kannattaa laittaa mainos? Printtimainontaa, verkkomainontaa, sähköpostimainontaa…
Markkinoinnin tärkeät valinnat:
- Kohderyhmä: Kenen ongelmaan tarjoat ratkaisua? Kuka tarvitsee tuotettasi? Mieti, kuin paljon pystyt kaventamaan kohderyhmää ja miten saavutat sen. On helpompaa ja tuottoisampaa markkinoida pienemmälle ryhmälle ja selkeästi tuotetta tarvitseville kuin kaikille. Kun kohderyhmä on tarpeeksi rajattu ja asiakkaiden ongelmaan selkeä kilpailukykyinen ratkaisu, markkinointi ei ole tyrkyttämistä, vaan asiakkaiden ongelmien ratkaisua.
[Tweet ”Markkinointi ei ole tyrkyttämistä vaan asiakkaan ongeman ratkaisemista.”]
- Millä tavalla teet itsestäsi hyödyllisen potentiaalisille asiakkaille? Luo uskottavaa materiaalia, tietoa, jota potentiaaliset asiakkaat tarvitsevat ostoprosessin eri vaiheissa.Miten saat ratkaisusi viestittyä kohderyhmällesi? Millä herätät luottamusta, jotta asiakas on valmis ostamaan sinulta?
- Miten rakennat brändin? Millaisen tunteen haluat yrityksestäsi välittyvän? Miten teet brändistä uskottavan?
- Tee budjetti: muista, että sinun tarvitsee myös rakentaa yrityskuvaa ja kaikki markkinointi ei tuota saman tien myyntiä vaan vaatii aikaa.
- Mitä teet itse ja mitä ulkoistat? Markkinoinnissa on tärkeää, että kaikki mikä näkyy ulospäin on ammattimaisen näköistä. Mieti, mitä realistisesti ehdit ja osaat tehdä itse, mikä kannattaa ulkoistaa. Jos ulkoistat – minkälaisen partnerin tarvitset? Kannattaako ottaa sellainen, joka auttaa laajemmin vai yksittäisiin projekteihin? Muista, että partnereilta saat myös ulkopuollista näkökulmaa, vinkkejä ja sparrausta. Anna itsellesi aikaa siihen, minkä osaat parhaiten. Muista jättää vapaa-aikaa.
- Mihin medioihin panostat? Digitaalisen markkinoinnin osalta kannattaa aloittaa muutamasta ja tehdä niitä huolella kuin yrittää tehdä vähän joka paikkaan. Tutki, missä medioissa kohderyhmäsi liikkuu. Miten voisit vaikka tehdä verkossa aaltoja ja saada kiinnostuneet jakamaan tietoasi eteenpäin? Voit saada nopeasti valtavan potentiaalin.
- Panosta interaktiivisiin kotisivuihin ja näkyvyyteen siellä missä se on tarpeen ja tehokasta: esimerkiksi Googlen ja Facebokin avulla saat edullisesti mainosta ja hakukoneoptimoinnilla ilmaista näkyvyyttä. Yrityskuvan luominen on pitkä prosessi ja markkinointi on jatkuvaa tekemistä. Käytä somea, mielummin hyvin muutamaa kanavaa kuin keskinkertaisesti useampaa.
Markkinoinnin suunnittelun voi tehdä kuitenkin omalla tavalla, mikä itselle toimii. Tietyt asiat pitää sisällyttää suunnitelmaan, mutta oli se sitten hieno PowerPoint -esitys tai ruutuvihko – kunhan asiat on mietitty ja sen mukaan toimitaan.