VERKKOSIVUILLA PUHTIA MYYNTIIN!
– Uusi sarja alkaa
Osa 1: Panosta sivujen teettämiseen ja vie lukija ostopolun loppuun
Miten saat 0,05 sekunnissa lukijan jäämään sivuille?
Korona on saanut aikaan huomattavan verkkokauppojen määrän lisääntymisen. Bisneksen siirtäminen verkkoon on päivän sana. Älä kuitenkaan kompastu tekemään vain verkkokauppaa, jonne ihmiset löytävät, mutta ikävä kyllä lähtevät myös äkkiä pois.
Jos etsisit itsellesi tuotetta, mitä tekisit? Jos tutkimukset pitävät paikkaansa, suurin osa meistä menee nettiin ja hakee tuotteita eri sanoilla tai etsii ne suoraan brändien sivuilta. Oletko ajatellut, millä perusteella teet ostopäätöksesi?
Melkein kaikki etsivät tuotetta tai tietoa verkosta ennen ostopäätöstä. Kun ihminen tulee sivuillesi hakukoneen kautta tai muutoin, hänen ensivaikutelmasta 76 prosenttia muodostuu visuaalisuuden perusteella.
Ensivaikutelman vaikutus on suurempi kuin uskoisi
Millaisen ensivaikutelman ihminen saa, kun hän tulee sivuillesi? Esimerkiksi hakukoneoptimoinnilla saat ihmiset sivuillesi, mutta visuaalisuudella saat heidät pysymään ja lukemaan sisältöäsi.
Googlen teettämässä nettisivujen ensivaikutelmasta tehdyssä tutkimuksessa keskeisimpiä havaintoja oli, että miellyttävimpinä pidettiin sivuja, jotka olivat visuaalisesti yksinkertaisia ja sellaisia, joiden lukija olettaa niiden olevan.
Havainnoimme visuaalisuutta 60 000 kertaa nopeammin kuin tekstiä. Siinä ajassa, kun ihminen päättää jääkö hän sivuille, hän on ehtinyt havainnoida vasta visuaalisuuden. Koska sinulla on keskimäärin 0,05 sekuntia aikaa saada lukija jäämään sivuillesi, on sinun onnistuttava myös visuaalisuudessa.
Mielipide uudesta tuotteesta tehdään keskimäärin 10 sekunnissa. Käytännössä siis kalliit nettisivusi voivat mennä hukkaan huonon tai kohderyhmälle väärän visuaalisuuden takia. Miten tämän voi välttää?
Seuraa bounch ratea eli poistumisprosenttia
Kannattaa heti alusta lähtien seurata bounch rate-arvoa, jonka näet verkkosivusi analytiikasta. Välitön poistumisprosentti (eng. bounce rate) tarkoittaa sellaista käyntiä sivustolla, jossa vierailija poistuu aloitussivulta, eikä käy muilla sivuilla.
Jos sivustollasi on poikkeuksellisen korkea bounce rate, se yleensä tarkoittaa, että sivusi houkuttelee vääränlaista yleisöä. Se voi myös tarkoittaa sitä, että vaikka olet saanut oikeita ihmisiä sivuillesi, sivustosi ei houkuttele ja sinne tulleet eivät jaksa jäädä lukemaan sisältöä.
Bounch rate yhdistettynä keskimääräiseen vierailuaikaan sivustolla kertoo jo paljon. Jos etusivulta ei mennä eteenpäin ja keskimääräinen vierailuaika on hyvin lyhyt, sivusi eivät ole onnistuneet kiinnostamaan vierailijoita.
Tee taustatyö hyvin
Jotta saat sivut onnistumaan, sinun ei tarvitse olla visuaalisesti huippulahjakas tai taiteellinen, mutta oma bisnes ja kohderyhmä täytyy tuntea.
Verkkosivuilla täytyy olla tarkoitus ja tavoite. Lisäksi ne ovat väline saavuttaa yrityksen yleiset tavoitteet.
Älä tee sivuja itsellesi. Muista, että sivut luodaan tarkkaan määritellylle kohderyhmälle. Mitä paremmin tunnet kohderyhmäsi, sen paremmin osaat kohdistaa sivusi heille.
Sivujesi täytyy olla yksi osa koko yritystä ja sen brändiä – eli jos myyt laadukasta tuotetta, kaiken täytyy olla laadukasta. Verkkosivut voivat olla monille ensikosketus yritykseesi.
Jos sivusi eivät herätä luottamusta, se kohdistuu myyntiin, koska ihmiset ostavat yrityksiltä, joihin luottavat. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä muodostaa ensivaikutelman koko yrityksestä sen kotisivujen perusteella.
Luo vahva tarina
Pidä oma tyylisi. Tuo itsesi ja mahdollinen muu henkilökunta esiin. Näytä, että yrityksen takana on ihmiset.
Miksi haluat myydä juuri näitä tuotteita? Jos olet kehittänyt itse sen, mitä myyt, miksi kehitit, miten kehitit ja mikä on oma palosi asiaan?
Pidä yrityskuvasi erilaisena, mutta älä tee sivuista liian erilaisia, niin ettei lukija tiedä, mistä hän löytää asiat. Tuo esiin oma kilpailuetusi selkeästi. Tuo heti etusivulla esiin, mitä myyt, kenelle myyt ja miksi kannattaa ostaa juuri sinulta. Anna yrityksesi arvojen näkyä vähintään tunnelmassa.
Kuvat
Kun kännykkäkuvia julkaistaan kaikissa kanavissa, tulee helposti tunne, ettei verkkosivuillakaan kuvien laadulla ole niin paljon väliä. Kännykkäkuvia on helppo julkaista somekanavissa, mutta tuotteet verkkokaupassa tai yleisesti kuvat osana verkkokaupan visuaalisuutta on aivan eri asia.
Luota kuviin. Kuvat ovat se, jolla myyt. Ennen mitään muuta, ihmiset katsovat kuvia. Kuvilla ja visuaalisuudella luot haluamasi tunnelman sivuille. Eri värit saavat aikaan tunteita. Ihmiset tekevät ostopäätöksiä tunteilla ja värit ja visuaalisuus ovat ratkaisevassa asemassa. Pelkkä väri voi vaikuttaa yksin 60-90 prosenttia ostopäätökseen.
Loistava tuotteesi ei myy ilman hyviä kuvia. Erityisesti, jos myyt konkreettisia tuotteita etkä palveluita, panosta tuotekuviin. Älä lisää myöhemmin hyvän kuvan viereen huonomman laatuista ja näköistä kuvaa. Erityisesti mobiiliostajista vain murto-osa ostaa mitään ilman kuvaa.
Muista myös pakkaus ja tuotteeseen liittyvä muu visuaalisuus. Jos lähetät tuotteet, varmista, että pakkaus itsessään herättää jo mielenkiinnon ja sen pienen jännityksen mahanpohjassa, kun kaivaa tuotetta esiin. Voit liittää vaikka persoonallisen saatekirjeen, joka jää mieleen. Asiakkaana tulee heti tunne arvostuksesta. Muista, käyttöohje voi olla jopa pelkkiä kuvia (ks. Ikea) tai sähköpostilinkki videoon, mutta se on tärkeä. Vaikka lyhytkin. Jotta asiakas tietää, että panostat juuri hänen ostamiseen.
Tee ostamisesta helppoa
Tämä on tärkeää. Ihmiset haluavat kaiken tapahtuvan nopeasti. Älä ohjaa moneen paikkaan, laske ostamisen klikkien määrä minimiin. Selkeät, tunnetut maksu- ja toimitusvaihtoehdot luovat luottamusta, kaikki muu voi huijausuutisten keskellä lopettaa ostamisaikeet. Ja jos oikeasti haluat myydä verkossa, kaiken pitää tapahtua siinä ja nyt. Liitä kiitosviesti ostaneille ja kerro, että tuote on nopeasti matkalla.
Kun teetät verkkosivut
Varmista, että tekijä ymmärtää bisnestäsi eli mitä haluat saavuttaa ja kenet tavoittaa jne. Kauneimmat ja komeimmat sivut ei ole tavoite, vaan ne, jotka purevat kohderyhmääsi ja joilla erotut. Verkkosivuihin kannattaa panostaa. Huonot verkkosivut voivat tulla todella kalliiksi. Älä teetä useimpia verkkosivuja, jotka eivät herätä mitään tunteita kohdeyhmässäsi.
Ulkoistamisesta ja sen haasteista vinkkeineen on tulossa oma artikkeli.
Palkitse hyviä asiakkaita – hanki suosittelijoita
Hyvät asiakkaat ansaitsevat parempaa palvelua tai jotakin ekstraa. Anna heidän tuntea, että arvostat asiakkuutta ja olet huomannut heidät. Pyydä suosituksia. Järjestä arvontoja. Pienetkin kohdistetut alennukset saa henkilön tuntemaan itsensä huomioiduksi. Personoi viestintää mahdollisimman paljon. Jos mahdollista, tee eri tyyppisille asiakkaille omaa sähköpostimarkkinointia eli segmentoi asiakkaita, kun lähetät uutiskirjeitä. Asiakasrekisteriä kannattaa käyttää hyväksi, kunhan muistat GDPR:n säännökset.
Laita mielellään nimellä – ja kuvalla jos mahdollista – suosituksia sivuille. Pyydä myös helposti täytettävää palautetta. Nimellä varustetut, asiakkaan muotoilemat palautteet voivat olla arvokkain markkinointivalttisi.
Lähteet: https://cxl.com/blog/first-impressions-matter-the-importance-of-great-visual-design/ https://ai.googleblog.com/2012/08/users-love-simple-and-familiar-designs.html